Glöm inte att äta Ibland behövs det vård
  • Baskunskap
  • Hantera

Glöm inte att äta

Självklart men viktigt:

Att äta regelbundet förbättrar hur du mår

Kroppen och hjärnan behöver bränsle

Att äta ordentligt, varierat och regelbundet är bland det viktigaste du kan göra för att må bättre, både fysiskt och psykiskt. Att få i dig den energi och näring som du behöver är superviktigt för att må bra och orka med allt. Din kropp behöver helt enkelt mat för att fungera.

En bra början

  1. Hoppa inte över måltider
  2. Ät en frukt efter varje måltid
  3. Drick cirka åtta glas vatten varje dag

Du och din kropp behöver mat för att fungera”

Det är okej att njuta av maten

Mat behövs för att vi ska överleva, men det kan också vara något kul. Att laga och äta sånt som man tycker om kan göra en gladare. 
Här kommer några tips på rutiner som kan hjälpa dig att få till en hållbar och hälsosam inställning till mat:

Var snäll mot dig själv. Det är bra att se till att kroppen får i sig näring och energi, men undvik helst förbud och dieter. Hårda regler är svåra att hålla och leder ofta till skuldkänslor och besvikelser. Om du till exempel blir bjuden på fest eller middag är det bäst att skippa stränga regler och istället tillåta dig själv att njuta av maten och sällskapet. (Obs! Om du har någon allergi eller sjukdom kopplad till viss mat ska du förstås vara noggrann med dina kostvanor.)

Ät i lugn och ro. Stressar du i dig mat kommer din kropp ändå inte må bra, oavsett vad du äter. Stress är också en vanlig orsak till att man skippar måltider eller äter snabbmat. Att avsätta tid till måltider och äta i lugn och ro – utan störmoment – är viktigt för att din kropp ska må bra.

Tänk kvalitet, inte mängd. Det är okej att njuta av god mat eller unna sig godsaker, inte bara när du är på semester utan även i vardagen. Du behöver inte ha dåligt samvete för det. Men att njuta betyder inte att du behöver kasta i dig stora portioner.

Inkludera andra. Att laga och/eller äta mat kan bli ännu roligare om man gör det tillsammans med någon eller några, till exempel familjen, vänner eller en kärlekspartner. Att äta tillsammans stärker också relationer och öppnar upp för samtal. Att bjuda någon man bryr sig om på en hemlagad middag kan även vara ett sätt att visa kärlek och omtanke.

Ge dig själv tålamod. Att äta på ett sätt som du mår bra av behöver inte vara så svårt, men det kan ta tid att förändra ens inställning till mat och få till hållbara rutiner. Börja gärna med att öva på något av det som nämns ovan, och fortsätt sedan vidare i listan.

Ätstörningar

En ätstörning innebär att man har problem med mat, vikt eller träning, vilket kan påverka ens liv och hälsa allvarligt. Det finns många olika typer av ätstörningar och de visar sig på olika sätt. Oavsett hur man ser ut eller vad man väger kan man ha problem, man behöver inte vara under- eller överviktig för att ha en ätstörning. Ätstörningar är allvarliga, men det går att bli helt frisk.

Några tecken på ätstörningar

  1. Du är väldigt rädd för att gå upp i vikt
  2. Du svälter och/eller hetsäter i perioder
  3. Du framkallar kräkningar efter måltider
  4. Du är fixerad vid träning och/eller dieter
  5. Du tränar för att få äta, inte äter för att kunna träna
  6. Du är fixerad vid vad och när du ska äta
  7. Du har svårt för många konsistenser och smaker
  8.  Du äter för att döva dina känslor, till exempel vid stress, sorg och oro
  9. Du undviker sociala situationer som involverar mat
  10. Du är övertygad om att smal är lika med lycklig

Känner du igen dig i flera av dessa påståenden behöver du troligtvis stöd. Börja med att prata med någon du är trygg med eller vänd dig till en stödchatt eller vårdcentral.


Hjälp för dig med ätstörningar:

Glöm inte att äta Ibland behövs det vård