J*vligt arg Att vara nere
  • Baskunskap
  • Förstå

Ångest

KOM IHÅG

Det mesta som känns jobbigt är inte farligt

Vad är ångest?

Ångest är intensiva känslor av rädsla eller oro som ofta känns i kroppen. Ångest beror på att kroppen reagerar på något som verkar hotfullt, eller situationer och känslor som är jobbiga att hantera.

ångesten kan inte skada dig – och den går över

När går det över?!

Ångest brukar gå över av sig själv, men det tar olika lång tid.
Om ångesten kommer ofta och länge flera veckor i rad och påverkar din vardag kan du behöva stöd. Det finns också en massa bra knep för att lära sig att hantera sin ångest. I stunden kan det vara svårt att veta vad man kan göra, men det går.

Andningsövning

Testa det här nästa gång ångesten smyger sig på:

  1. Sitt ner och tryck fötterna i golvet
  2. Lägg märke till hur det känns
  3. Beskriv för dig själv vad som händer
  4. Tillåt tankarna att vara som de är
  5. Försök att andas lugnt
  6. Observera hur ångesten känns – och eventuellt minskar

Hallå ångesten 😉

Det är inte farligt att konfrontera ångestfyllda situationer. Tvärtom! Ju mer du tränar på att utsätta dig för situationer som ger dig ångest desto bättre blir du på att hantera det. Börja smått, med sånt som känns lite ångestfyllt, och jobba dig upp mot svårare situationer. Om du till exempel har ångest för att hålla föredrag inför klassen så börjar du med att hålla ett kort föredrag för en person som du litar på, sedan jobbar du dig upp till den mest ångestfyllda situationen. Antingen kan ångesten försvinna eller så kommer du att lära dig att du kan ha ångesten och ändå göra det du har bestämt dig för.

Vad händer i kroppen?

Kroppen gör sig redo att hantera jobbiga eller stressiga situationer genom att öka mängden adrenalin och andra stresshormoner i blodet.
Svettningar, hjärtklappning, yrsel, spända muskler och illamående är vanliga tecken på ångest. Ångest är alltså ett inbyggt biologiskt varningssystem för fara. I stunden kan det kännas riktigt obehagligt, jobbigt och läskigt. Men det är inte farligt.

Panikångest

Stark ångest som kommer i plötsliga attacker kallas för panikångest. Du kan få panikångest när du är (eller har varit) med om något jobbigt eller stressigt. Det kan vara lättare att få panikångest om du har ätit eller sovit dåligt.

När du är mitt i en panikattack kan det kännas som att du håller på att svimma eller dö. Men det är fysiskt omöjligt. Däremot betyder inte det att din reaktion är oviktig. Om du drabbas av återkommande attacker eller upplever riktigt stark ångest ofta och länge kan det vara ett tecken att du behöver ändra på något i ditt liv som får dig att må på det sättet. En person eller situation till exempel.

Läs mer om ångest:

J*vligt arg Att vara nere