Hitta någon att prata med
Du kan förbättra och påverka din egen situation genom att söka stöd hos någon du litar på. Att prata av sig kan vara väldigt skönt och befriande. Ibland kan det vara svårt att veta vem du ska, eller kan, prata med. Som tur är finns det flera vägar att gå…
Det känns bra att prata om det.
Digitalt stöd
När du inte vill eller kan prata med någon IRL kan en chatt eller stödlinje vara bra. Det finns både allmänna chattar och såna som handlar om till exempel ätstörningar, hedersvåld eller autism. I många chattar kan du välja att prata av dig eller be om hjälp. Och du kan oftast vara anonym om du vill.
Tips på chattar:
- BRIS
- Under Kevlaret – stödchatt för killar och ickebinära
- Tilia
- Roks tjejjourer
- Jourhavande kompis
- Tjejzonen
Kompis
Det är bra att vända sig till en kompis om man mår dåligt eller känner sig nere. Ibland kan det räcka att bara hänga och göra något kul tillsammans. Men om du inte har någon nära kompis att prata eller hänga med så kan digitalt stöd eller stöd från en vuxen vara en bra början.
Vuxna
Många tycker att det kan vara jobbigt att prata med en vuxen om sina känslor. Det kan finnas många skäl till det. Till exempel att en får dumma råd eller att ens problem förminskas. Men ibland är det viktigt att en vuxen får veta hur du har det. En vuxen kan ha gått igenom det du upplever, eller åtminstone något liknande. Det måste inte vara en förälder eller släkting. Finns det någon annan vuxen du känner du trygg med och kan lita på? Kanske en lärare, ledare eller tränare? Vänd dig till den personen.
Skolpersonal
Det finns ofta personal på skolan som arbetar för att du och dina klasskamrater ska må bra, som till exempel kuratorer och psykologer på elevhälsan. Exakt vad de gör kan variera beroende på skola, men de ska alltid kunna hålla stödsamtal, oavsett vad problemet handlar om. Elevhälsan kan också hjälpa dig vidare till experter på barn- och ungdomspsykiatri om det behövs. Du kan också prata med en lärare som du litar på om du behöver prata.
Fler tips på stöd här: