Vad är oro?
Det är vanligt att känna oro ibland. Över både små och stora saker, nuet eller framtiden. Känslan finns för att signalera att något är fel eller farligt, så att vi kan undvika eller hantera det. Oro kan göra dig rastlös, irriterad eller ledsen. Du kan få ont i kroppen och ha svårt att sova.
Oro påminner om känslor som nervositet, rädsla och ängslighet.
Oro är inte bara piss – den kan faktiskt bidra till bra grejer
Inte bara dåligt
I stunden kan oro kännas obehagligt, jobbigt eller till och med smärtsamt. Men oro behöver inte vara något dåligt. Det kan leda till att du letar efter lösningar. Oro kan också hjälpa dig inför en uppgift eller utmaning, exempelvis en presentation inför klassen eller arbetskamraterna. Den kan bidra till att du koncentrerar och förbereder dig.
Quiz:
Hur känns oro i kroppen?
1 Helt ok ändå.
X Nämen ganska jobbigt…
2 Alltså – väldigt – jobbigt!
Rätt svar: Alla kan vara rätt förstås. Det varierar.
När oron slår till
Ett bra första steg när du börjar känna av oro är att prova olika avslappningsövningar – som andningsövningar, meditation, yoga eller en promenad i en lugn miljö. Men för att övervinna din oro och dina rädslor behöver du ibland utmana dig själv och närma dig det som gör dig orolig. Att helt enkelt träna på det som gör dig orolig gör det lättare att hantera nästa gång. Ett annat tips är att schemalägga ”oro-tid”, alltså att du ägnar exempelvis fem minuter per dag åt bara orostankarna och sedan försöker lägga undan dem resten av dagen.
Om oron tar över
Oro är som sagt en väldigt vanlig känsla. Men det är inte bra om oron tar över din vardag eller gör att du inte kan fokusera på annat. Om oron kommer ofta och länge under flera veckors tid och/eller hindrar dig från att göra saker som du vill göra kan du behöva stöd. Att prata med någon om din oro kan också göra läget lättare.