Ilska – bra eller dåligt?
Ilska är en naturlig känsla som finns hos alla. Det är alltid okej att känna sig arg, men ilskan behöver inte alltid behöver släppas ut.
Ibland kan ilska vara viktigt. Den kan motivera oss till att göra bra saker eller få oss att säga ifrån och sätta gränser. Om du till exempel blir illa behandlad kan ilskan behövas för att sätta stopp.
Det är klart man blir förbannad ibland
När är ilska dåligt?
Ilska kan vara uttryck för andra underliggande känslor som är svårare att uttrycka. Som sorg, utanförskap eller hopplöshet. Ilska kan därför vara ett varningstecken för att en person inte mår bra. Det är inte heller bra att alltid agera ut sin ilska. Om du känner att du har svårt att kontrollera din ilska eller riskerar att skada dig själv eller någon annan behöver du ta itu med känslorna.
Konsten att tagga ner
- Räkna till tio innan du reagerar (classic)
- Ta en kort promenad (om det går)
- Lämna situationen eller personen som gör dig arg
- Andas långsammare
- Ring en vän och prata av dig
- Distrahera dig själv (t.ex. träning eller lyssna på din favoritlåt)
Vad händer i kroppen?
Det händer en massa saker i kroppen när du blir arg. Hjärtat slår fortare, andningen blir ytligare och snabbare, du svettas mer och blodtrycket höjs. Det beror på att kroppen frigör adrenalin och kortisol. Du kan drabbas av spänningshuvudvärk eller smärta i nacken om du trycker undan din ilska.